Lang leve België

Sommigen onder u weten het misschien niet, maar België heeft een vrij rijke wijnbouwgeschiedenis. De eerste wijngaarden vinden we terug in de 7e eeuw en behoorden toe aan abdijen, die wijn nodig hadden voor hun kerkdienst en voor de verzorging van de zieken. Maar ook particulieren teelden wijndruiven om door te verkopen aan landsheren zoals de hertogen van Bourgondië, die wijngaarden bezaten in Brussel, Leuven, Aarschot, Namen en Bergen. 

Verschillende redenen lagen aan de basis van de plotse verdwijning van de Belgische wijnbouw. In de zeventiende eeuw werd Noord-Europa getroffen door de zogenaamde "Kleine IJstijd", met verschillende bijzonder koude wijnjaren, die erg zure wijn opleverden. Veel wijngaarden werden door de weersomstandigheden vernietigd of moesten worden uitgeroeid. De wijnbouw kreeg nog een klap te verwerken in de achttiende en de negentiende eeuw, toen Napoleon als gevolg van zijn protectionistische beleid zware belastingen instelde op alle niet-Franse wijnen. En tenslotte, tijdens de wereldoorlogen was wijn geen prioriteit. Het Belgisch grondgebeid werd geteisterd door zeer verwoestende veldslagen, en de wijngaarden verdwenen quasi volledig.
 
Vandaag is het echter zeer fascinerend om te zien dat Belgische wijnmakers zich toeleggen op wijn van topkwaliteit, want zij hebben het terroir, de geschiedenis en het klimaat om uitstekende wijn te maken. Daarom zijn wij verheugd om een nieuw Belgisch wijndomein in onze selectie te verwelkomen: La Falize.

La Falize

La Falize, ontleent zijn naam aan de klif waarop het zich bevindt, uitkijkend over de rivier de Hoyoux. Het familiedomein is al vele generaties in stand gehouden en is een plaats rijk aan geschiedenis. Vandaag zet de familie De Mevius zich in om de landbouw in zijn oude glorie te herstellen en de biodiversiteit te beschermen. Met een passie voor excellentie bewerkt de familie hun land volgens biodynamische methoden, met het grootste respect voor de natuur en het milieu.

Wij zijn van het begin af aan betrokken geweest bij de verwezenlijking van deze topwijngaard toen Fiona haar vriend Frédéric de Mevius voorstelde aan de grote Belgische wijnmaker Peter Colemont, die al faam had gemaakt met Clos d'Opleeuw. Toen hij eenmaal Frédéric's historische, biologische domein La Falize bij Namen had bezocht, stemde hij ermee in om te helpen met de vinificatie. Sylvain Pellegrinelli, hoofd wijnbouw van Domaine Laflaive in Puligny Montrachet, geeft advies in de wijngaard. Met zo'n grote steun is de wijn sinds de eerste jaargang in 2015 tot bloei gekomen. 
 
De wijngaarden zijn aangeplant op het plateau van het 15e eeuwse kasteel en zijn goed gedraineerd en zuidelijk gericht. Deze Chardonnay komt uit het prachtige wijnjaar 2018. In de neus heeft hij erg frisse, fascinerende tonen van boomgaardfruit, dille en een ziltige mineraliteit. De rijping van de wijn in eikenhouten vaten gedurende 18 maanden voegt een aantrekkelijke diepgang en rondeur toe aan de wijn met subtiele boterachtige tonen. Aroma's van perfect rijp steenfruit zoals perziken verweven zich met groene appels, citruszeste en natte vuurstenen. In de afdronk blijven deze tonen lang hangen. Dit is wederom zo'n geweldige Chardonnay uit België; blind geproefd, kan hij absoluut doorgaan voor een elegante witte Bourgogne. Trakteer uzelf op deze grootse wijn voor onze nationale feestdag.