Viognier

Viognier

Viognier, an aromatic white grape that makes full bodied, rich and fruity wines throughout the world has become very fashionable in the last decade or so.   In its homeland, in the northern Rhone, it is responsible for the great white wines of the northern Rhone (Condrieu) but its fame has now spread further south to the Languedoc and to much of the New World.  It is most appreciated for its very expressive aromas - apricot, honeysuckle, fruit blossom, musk and lily-of-the-valley, its creamy texture and its full body.  

Almost extinct in the 1970s, it is one of the world’s most fashionable grapes and is planted from South Africa to California, from Argentina to New Zealand.  Back in the Rhone Valley, it is often used to add fragrance and lightness to the great red Côte Rôties and for Côte du Rhone reds. It provides an excellent blending partner for the other two well-known Rhône white grapes – Marsanne and Roussanne.   Low yielding and susceptible to disease, Viognier needs to be picked at exactly the right time. Picked too early it will lack aromatic expression; picked too late and it will lack acidity and have too high an alcohol level.

View as List Grid

4 Items

per page
Set Descending Direction
 1. Catalan Eagle
  Terra Alta D.O.
  0,75l White
  Bio
  €8.70 €7.19
  De witte wijn, Catalan Eagle, is een blend van 60% Garnacha Blanca, 25% Viognier en 15% Roussanne - waarbij de twee laatste druivenrassen hun oorsprong vinden in de regio van de Rhône. De Catalan Eagle ontleent zijn naam aan de vogel die boven het natuurreservaat zweeft en dat grenst aan de 26 hectares wijngaanden verbouwd volgens de organische principes, te Terra Alta nabij Tarragona in het zuiden van Catalonië. Deze wijn heeft een expressieve neus van perziken, peren en pompelmoes. Op het gehemelte heeft de wijn een goede mineraliteit, fruitige en warme, kruidige tonen. De wijn is rond en vol op het gehemelte met een goede aciditeit en een rijke textuur. Op te dienen bij zeevruchten en paella.
 2. Les Cassagnes de la Nerthe
  Côtes du Rhône Villages
  0,75l White
  Bio
  €12.80 €10.58
  Deze nieuwe wijn wordt gemaakt door de ploeg van La Nerthe, een prachtig domein te Châteauneuf-du-Pape - één van de meest gekende wijnbouwstreken van de zuidelijke Rhône. Deze sympathieke en expressieve witte wijn met krokant fruit is een blend van biologische druiven - 50% Viognier, 25% Grenache Blanc en 25% Roussanne. De wijngaarden hebben een zuidelijke oriëntatie en zijn aangeplant op terrassen van zand en steen. De zon geeft hier zeer veel warmte, maar dankzij de Mistral krijgen de wijngaarden wat afkoeling. De meeste wijnen uit de Rhône zijn een blend van verschillende druiven, waardoor ze meer diepgang krijgen. De wijn heeft mooie parfums van bloemen en kamperfoelie, gevolgd door aroma's van verrukkelijk, exotisch fruit - mango en ananas - met in de finale kruidige hints van amandel en kaneel. Een evenwichtige en zachte wijn, heerlijk bij gevogelte, roomsauzen, gepocheerde vis en rijke salades. Te drinken : nu-2020.
 3. Domaine Georges Vernay
  Le Pied de Samson (VI) IGP Comtés Rhodaniens
  0,75l White
  New
  €25.49 €21.07
  Volgens de regionale folklore zou de reus Samson zijn voeten, bij het bukken om zijn dorst te lessen, op beide oevers van de Rhône hebben gezet. Deze reuzevoetafdruk op de granietrijke wijngaard in de Hautes-Côtes heeft tot op heden invloed, in die mate dat deze cuvée naar hem genoemd werd. Een blend van 100% Viognier geteeld op 300 m hoogte boven de Condrieu appellatie (en dus net buiten de grenzen van de appellatie) is een Vin de Pays (IGP). Een expressieve wijn, vergist en gelagerd 50% op eik en 50% op inox, met aroma’s van perzikpitten, amandelen en roze pompelmoes. Een mooie, sappige en levendige wijn te drinken binnen de 3 à 4 jaar.
 4. Domaine Georges Vernay
  Les Terrasses de l'Empire (CO) Condrieu
  0,75l White
  New
  €57.00 €47.11
  Deze expressieve Viognier, rijp en fruitig met perziktonen en goede lengte, is kruidig en zeer fris. Hij ontleent zijn naam aan de tijd waarin de Rhône de grens vormde tussen het Heilige Romeinse Rijk en de rest van het Franse rijk. De druiven worden verzameld uit verschillende kleine percelen op de steile hellingen te Condrieu. De wijn, vergist en in eik gelagerd op zijn droesem gedurende acht maanden, onderscheidt zich door het evenwicht tussen de verleidelijke smaken van perzik, honing en amandel en de aanhoudende frisheid. Te drinken : vanaf nu en binnen de vijf komende jaren.
View as List Grid

4 Items

per page
Set Descending Direction