Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

One of the fastest growing and most popular grape varieties, especially in the New World, Sauvignon Blanc is known for its very obvious aromas that range from passion fruit to boxwood.  The variety is fairly easy to recognize with its grassy notes, the green hues in its colour and above all its clean, zesty acidity.   With age and with ripeness the crisp fruit (which has also been described as green pepper, nettle, gooseberry and lime blossom) can become rounder with notes of honeydew melon, pear and linden.     

The grape is believed to have originated in the Loire, where it still finds its purest expression.   In the last 20 years, the variety has gone through a revolution since Denis Dubourdieu, the brilliant wine researcher and professor in Bordeaux identified the precursors of its aromas, which are sulphur compounds that become volatile when exposed to oxygen, called thiols.  To preserve these thiols the grapes are usually macerated on the skins for a short period at cold temperatures before being fermented in stainless steel tanks.  

The most obviously fruity, aromatic Sauvignon Blancs come from New Zealand where the intense box tree and passion fruit notes are unmistakable.    In France, the wines are more restrained with mineral notes mixing with grassy, fruity tones.  In Bordeaux the grapes are picked at full maturity, vinified in barrels and often blended with honey-scented Semillon to provide the necessary flesh before being aged in oak; these wines are capable of long age.  Apart from New Zealand, the variety has had great success throughout the New World where it is prized for its intense aromas and juicy, fruity acidity. 

View as List Grid

Items 1-9 of 46

Page
per page
Set Descending Direction
 1. Domaine Thomas
  Le Pierrier Sancerre
  0,375l White
  €4.01 €3.31
  Dit zeer bekende domein heeft mooie wijngaarden van Sauvignon Blanc op kalkachtige hellingen. Een evenwichtige en frisse wijn met kruidige en bloemachtige aroma's met toetsen van citrusvruchten en mineralen. Zeer elegant, lang en fris in de finale. Koel opdienen met schaaldieren en gegrilde vis.
 2. Château Moulin de Peyronin
  Bordeaux
  0,75l White
  Bio
  €7.90 €6.53
  Deze mooie witte Bordeaux vonden we in het al even pittoreske dorp van Pujols, centraal gelegen in de Entre-Deux-Mers. Deze jonge, biologische wijn is een blend van 70% Sémillon en 30% Sauvignon Blanc, geteeld op de kalkhoudende kleihellingen in het dorp. De druiven worden onmiddellijk geperst na de pluk, met daarna een koude-stabilisatie en fermentatie met rijping ‘sur lie’ gedurende enkele maanden. Levendige aroma’s van verse bloemen, fruit uit de boomgaard, hooi en perzik. De mond is mineraal en kruidig met een lange en zeer verfrissende afdronk. Uiterst geslaagd als aperitief of met oesters, schaaldieren en andere vissoorten. Nu te drinken.
 3. Marigny-Neuf
  Sauvignon Val de Loire
  0,75l White
  Bio
  €8.75 €7.23
  Deze bestseller van het domein, de biologische Sauvignon Blanc is kristalhelder en platinum geel. De neus is zeer fruitig met aroma’s van buxus en guave, rijk en aromatisch in de mond met een goede aciditeit. De afdronk is zeer geparfumeerd, wat duidelijk aanwijst dat het hier gaat om een uitstekende Sauvignon. De druiven worden in de koelte van de nacht geplukt en ondergaan nadien gedurende negen uur een koude schilmaceratie, die de wijn meer karakter geeft. Deze typische Sauvignon past uitstekend bij oesters, scampi’s en andere zeevruchten. Zijn niet al te verlegen karakter zal eveneens goed matchen met geitenkaas. Nu te drinken.
 4. Château Pellebouc
  Entre-Deux-Mers
  0,75l White
  €9.30 €7.69
  Dit mooie domein, gelegen in Entre-Deux-Mers, Bordeaux, is eigendom van Baudouin Thienpont, broer van Jacques, en produceert frisse, aantrekkelijke en vlot drinkbare wijnen. Deze witte wijn heeft een licht strogele kleur, een aantrekkelijke neus van citrusvruchten, toetsen van vers gemaaid gras en mineralen. In de mond is de wijn licht met een aanhoudende smaak en levendige tonen in de finale. Past perfect bij visgerechten, zeevruchten en lichte maaltijden. Jong te drinken.
 5. Château Pellebouc
  Entre-Deux-Mers
  0,75l White
  €9.40 €7.77
  Deze easy-drinking, verfrissende witte Bordeaux uit de regio Entre-deux-Mers is geproduceerd op het prachtige domein van Boudewijn Thienpont, de broer van Jacques. Een bleekwitte wijn op basis van Sauvignon Blanc met een aantrekkelijke geur van citrus, versgemaaid gras en boomgaardfruit. Heerlijk fris met een goede aciditeit en een aangename, lange en droge afdronk. Jong te drinken bij Arcachon-oesters, lichte maaltijden, salades en zeevruchten.
 6. Château Les Charmes Godard
  Francs, Côtes de Bordeaux
  0,75l White
  Primeur
  €12.50 €10.33
  In 1988 nam Nicolas Thienpont dit domein over dat fijne witte wijnen produceert die gemakkelijk kunnen wedijveren met de meer bekende namen van Bordeaux. Dit jaar zit er meer Sauvignon in de blend dan gewoonlijk, goed voor 20% Sauvignon Blanc, 30% Sauvignon Gris en 50% Sémillon. Lichtgeel van kleur met een rijpe geur van boomgaardvruchten, frisse en fraaie aroma’s van specerijen, veel zuren, veel persoonlijkheid, wilde bloemen, pompelmoes, appelbloesem en eik. Mooie wijn. Te drinken : nu-2020.
 7. Château Filhot
  Sauternes
  Deuxièmes Crus 0,375l White
  €13.06 €10.79
  Een prachtig domein in het hartje van de Sauternes dat rijke en verrukkelijke traditionele wijnen maakt. Hij smaakt naar honing, abrikoos en geconfijte perziken en heeft expressieve aroma's in de neus. Hij is heerlijk zacht in de mond en heeft een mooi evenwicht met tonen van kalk en mineralen.
 8. Domaine Thomas
  Le Pierrier Sancerre
  0,75l White
  €13.70 €11.32
  Dit zeer bekende domein heeft mooie wijngaarden van Sauvignon Blanc op kalkachtige hellingen. Een evenwichtige en frisse wijn met kruidige en bloemachtige aroma's met toetsen van citrusvruchten en mineralen. Zeer elegant, lang en fris in de finale. Koel opdienen met schaaldieren en gegrilde vis.
 9. Château Filhot
  Sauternes
  Deuxièmes Crus 0,375l White
  €14.30 €11.82
  Deze schitterende en zuivere wijn heeft een fraaie expressie van fruit - abrikoos en pompelmoes - in de neus. Het is een zeer mooie Sauternes aan een schappelijke prijs. In de mond heeft de wijn een fraaie concentratie en mooie, frisse smaken. Een goed geslaagde Sauternes met veel karakter.
View as List Grid

Items 1-9 of 46

Page
per page
Set Descending Direction